Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. ‘ABN Amro gaat fors reorganiseren bij zakenbank’
ABN Amro houdt de activiteiten van zijn zakenbank tegen het licht. Deze tak van de grootbank houdt zich onder meer bezig met financieringen in de scheepvaart en energiebranche en het begeleiden van beursgangen en overnames. Het onderdeel is goed voor 2.600 banen.
De Telegraaf schrijft op basis van ingewijden dat een “mogelijke halvering’ op til is, omdat de tak onvoldoende rendeert. ABN Amro gaf zelf geen commentaar tegenover de krant.
2. Tesla werkt aan een auto voor één persoon, beweert Elon Musk
Elon Musk staat erom bekend te pas en te onpas nieuwe dingen aan te kondigen. En ook afgelopen weekend zocht hij weer eens de publiciteit. De Tesla-oprichter zei dat de fabrikant van elektrische auto's werkt aan een wagentje voor een persoon. Wanneer de mini-auto op de markt komt, vertelde hij niet. En Tesla weigert om verdere toelichting te geven. Dus of er ook echt een mini-Tesla komt, blijft gissen.
3. Zzp'er durft tarieven niet te verhogen, ondanks sterke economie
De economie draait als een tierelier maar zzp'ers kunnen nauwelijks hun tarieven opschroeven, schrijft Trouw. Slechts tien procent van de zzp'ers lukt het wel om een hoger tarief te vragen, blijkt uit onderzoek van marktanalist Intelligence Group. Driekwart bleef afgelopen jaar hetzelfde verdienen, terwijl 7 procent erop achteruit ging. Waarom zzp'ers niet méér kunnen verdienen, is niet duidelijk.
4. Grote bedrijven betalen mkb steeds later
Facturen van kleinere bedrijven gericht aan grote bedrijven worden steeds langzamer betaald, zo signaleert bedrijfsinformatiespecialist Graydon.
Sinds 2017 moeten grote bedrijven wettelijk binnen 60 dagen facturen betalen aan kleinere bedrijven. De gemiddelde betaaltermijn lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 39,9 dagen, maar mkb-bedrijven krijgen vaak pas na bijna 60 dagen betaald.
"Het lijkt erop dat grote bedrijven de maximale wettelijke betaaltermijn zijn gaan gebruiken als richtlijn om het betaalgedrag richting kleinere bedrijven juist te laten vieren”, zegt Maurice van Weerdenburg van Graydon.
5. Olieprijs stijgt bij start Amerikaanse sancties tegen Iran
Olieprijzen liepen maandag op naar aanleiding van een eerste ronde van Amerikaanse sancties tegen Iran die dinsdag worden doorgevoerd. De prijs van een vat Brent-olie noteerde dinsdagochtend iets boven de 74 dollar.
De huidige sancties treffen de export van metalen, auto's en tapijten vanuit Iran. Oliehandelaren letten vooral op de plannen van de regering-Trump om vanaf 4 november de olie-export van Iran volledig te boycotten. Daarmee zou het mondiale olie-aanbod met zo'n 2 miljoen vaten per dag kunnen dalen.
6. Goldman Sachs wil cryptobeleggers beschermen tegen diefstal
Cryptofondsen zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en dus kijken ook de grote jongens van Wall Street hoe ze een graantje mee kunnen pikken. Zo overweegt Goldman Sachs om een bewaardienst voor cryptofondsen aan te bieden, meldt Bloomberg. Dat moet institutionele investeerders meer kansen bieden om op veilige wijze de markt te betreden. Zo'n dienst kan namelijk een verzekering bieden tegen ongemakken als het hacken van digitale portemonnees en andere malafide praktijken op de cryptomarkt.
7. Inflatie op hoogste niveau in 5 jaar: pech voor spaarders
De inflatie is in juli fors gestegen tot 2,1 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Het gaat om de grootste stijging in vijf jaar. Belangrijkste oorzaak zijn hogere huren en de stijging van prijzen van aardgas en stroom. De meeste huren worden jaarlijks per 1 juli verhoogd en variabele energietarieven worden elk halfjaar aangepast.
De stijging van het gemiddelde prijsniveau is slecht nieuws voor spaarders. Die krijgen op een variabele spaarrekening hooguit 0,35 procent rente. Wie z'n spaargeld maximaal 19 jaar vastzet krijgt 1,9 procent rente. Kortom: de inflatie tast de waarde van spaargeld aan, omdat je met de rentevergoeding de prijsstijging van producten en diensten niet kunt bijbenen.
8. 70-jarige Trump-oma die 14 uur per dag voor Trump twittert, aangezien voor bot
Het Twitter-account van de 70-jarige Nina Tomasieski werd pardoes van het platform geveegd tijdens de grote schoonmaak die Twitter houdt. Dat meldt Associated Press. Twitter wil zich zoveel mogelijk ontdoen van robot-accounts en vond het het gedrag van Tomasieski kennelijk onmenselijk. Onder de naam @MAGANinaJO verstuurt ze zo'n duizend tweets per dag, meestal steunbetuigingen aan Donald Trump. De serie-twitteraar heeft 50.000 volgers.
9. Droogte en hitte: toptijd voor wespen
Ze zitten deze zomer overal: wespen. Door het warme en droge weer kregen wespennesten de kans zich snel te ontwikkelen. En bestrijders hebben het er maar druk mee, signaleert NRC in een reportage.
Zo rijdt Pieter van der Meijden uit het Drentse Erica dagelijks wel 200 kilometer om een stuk of twintig nesten in de regio weg te halen. "Ik heb mijn vak goed gekozen", zegt hij tegen de krant.
10. Schijtende ooievaars frustreren verkoop villa van ruim € 1 miljoen
Da's pech: net nu huiseigenaar Yuri van den Hooren zijn villa van ruim 1 miljoen euro in Zegveld te koop heeft gezet, heeft een gezin van jonge ooievaars besloten het dak van de villa te gebruiken als favoriete schijtplek. Dat helpt niet bij de verkoop.
Van den Hooren heeft ten einde raad een brief geschreven aan de plaatselijke ooievaarsstichting, zo meldt het AD. Die piekert er echter niet over om het dak schoon te maken. "Dan kunnen we dat straks in heel Zegveld gaan doen", aldus Jaap Wansinck van de Stichting Ooievaars Dorp Zegveld tegen de krant.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:
- De 24-jarige Boyan Slat gaat op 8 september beginnen met het opruimen van oceaanplastic – experts twijfelen of zijn methode wel werkt
- Trump gaat de Britse regering ‘dwingen om hormoonvlees en chloorkippen te importeren na de Brexit’
- 12 dingen die ervoor zorgen dat je minder aantrekkelijk bent, volgens de wetenschap